Part küpsetuskotis

Part on väga hea ja maitsev lind – sellest saab valmistada mõnusa roa erinevatel viisidel. Tavaliselt olen parti teinud ikka haudepotis, aga sel korral sain nii suure pardi, et mitte ühtegi potti see tervelt ei mahtunud ja seega tuli parti küpsetuskotis teha. Üldiselt sarnaneb pardi sellisel viisil küpsetamine väga hane tegemisega, aga tulemus on kindlasti väga pardilik.

Vaja läheb:

 • 1 part
 • 500g hapukapsast
 • soola
 • suhkrut
 • pipart
 • 4 küüslaugu küünt (marineeritud)
 • jahimehesegu
 • 1 loorberileht
 • 2-3 mandariiniviilu
 • 4 õuna
 • 1 väike/keskmine sibul
 • 1l vett

Kõigepealt tuleb täidis valmis teha. Selleks segada kokku hapukapsas + 1/2tl sool, 1/2tl suhkur, purustatud pipart, loorberileht. See kõik panna pannile (õli tuleb ka sinna pannile panna) ja pruunistada ~30 minutit aeg-ajalt segades. Siis keerata panni alt kuumus kinni ja lasta sellel kõigel veel ~5 minutit seista. Nüüd võtta välja loorberileht, sest seda ei taha keegi eriti süüa. Seejärel segada selle kapsa sisse 4 küülauguküünt; kui küüslauk on marineeritud, siis võib lisada ka seda küüslaugu marinaadi. Kui on soovi, võib lisaks veel midagi huvitavat juurde segada – näiteks natuke pohlamoosi.

Edasi tuleb part ette valmistada. Mina ostsin sel korral Rannamõisa jahutatud pardi – selle suur pluss on, et ei pea sulatama ja olen täiesti kindel, et tulemus on ka parem. Lisaks kõigele on need jahutatud pardid ka suuremad (mina sain 2,8kg isendi). Jahutatud pardil ei olnud sees mingeid südameid, kaelu ega muud sellist, mida külmutatud hane/kalkuni seest tavaliselt leiab – koertel jäi värske liha saamata sel korral kahjuks.

Pardi ettevalmistuse juures piisab (soovi korral) veega üle pesemisest ja korralikust kuivatamisest. Lisaks võib otsida, kas suurepärased pardi sulgijad on teinud ikka head tööd ning nende praaki likvideerida (suleotsi välja kiskuda pardist – peaaegu kindlasti neid seal leidub).

Edasi segada kokku maitseainesegu: 2tl soola, purustatud pipart, viie pipra segu, jahimehesegu;  kõik peale soola käib tunde järgi. Selle seguga tuleb part nii seest kui pealt korralikult kokku hõõruda.

Pardi sisse panin mina sel korral lisaks sellele ülaltehtud hapukapsale ka 2,5 mandariiniviilu (no ei õnnestunud mul kõiki kolme viilu korralikult puhtaks saada) – mandariiniviilud tuleb “koorida”, lisaks panin ka 2 õuna (neljaks sektoriks lõigutuna) sinna sisse.

Kui kõik see kupatus pardi sees on, tuleb tal taguots kinni panna. Mina kasutan sel puhul hambatikke, aga võib ka õmmelda mingi nööriga. Tikkude puhul on suur tõenäosus, et asi hakkab natuke lagunema, aga ega see väga halb ka pole.

Kui part on ette valmistatud, tuleb ta kotti pista – küpsetuskoti puhul kasutan mina põhimõtet, et tuleb võtta üks aste suurem kott, kui sisu mõõt hakkab juba lähenema kotile märgitud maksimumkaalule.

Kotti tuleb lisaks pardile veel 2 õuna (neljaks sektoriks jällegi) ja sibulaviilud panna. Lisaks valada sinna nii palju vett, et part oleks umbes 2cm vee sees – loomulikult on see küpsetuskott koos pardiga ahjupanni peal. 2,8 kg linnu puhul kulus mul ~1l vett.

Ja siis see kõik 180 kraadi (2022 täiendus – pöördõhuga ahju puhul piisab 170 kraadist täiesti) juures ahju. 3 tunni (2022 täiendus – kui lind kaalub vähem, piisab lühemast ajast, nt 2kg pardi puhul saab kahe tunniga ilusti hakkama) möödudes on part valmis. Võib-olla saab lind ka kiiremini valmis, aga mul sel korral küll ära ei kuivanud (ehk ainult pealt väheke).

Kõrvale võib pakkuda ahjukartuleid ja muud head-paremat. Pardi sees olev hapukapsas on ülimalt maitsev lisand toidu kõrvale – seda võib sealt otse lusikaga tõsta. Sobib see toit väga hästi vana-aasta õhtu pidulauale.

Pildiseeria valmistamisest:

2 mõtet “Part küpsetuskotis” kohta

 1. Suurepärane tulemus! Sain samuti Rannamõisa jahutatud parti. Valmistasin parti esimest korda ja see sai tõeliselt hea – pehme ja mahlane!

 2. Tore küll. Kolm tundi on minu jaoks küll liiga palju. Liha jäi pudruks,eelistaksin nagu miskit tahkemat. Aga maitsestuse suhtes super.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga