Ahjukartulid

Ahjukartulite tegemine on tavaliselt küllaltki aeganõudev protsess (ahjus 1-1,5 tundi), seega on neid mugav teha, kui ahjus miskit muud tehakse. Näiteks, kui ahjus hani küpseb, siis 1-1,5 tundi enne hane valmimist on paras moment ahju ka kartulid panna. Seda loomulikult, kui ahi mahutab mõlemad pannid/toidud korraga.

Ahjukartulite tegemiseks läheb vaja:

  • kartuleid
  • kindlasti soola – võib kasutada nii jämesoola, kui peensoola kui ka mingit “ürdisoola”.
  • pipart
  • tilli ja võib-olla ka peterselli
  • kartulimaitseaineid
  • õli ja/või muid rasvaineid

Mina tegin sel korral nii:

Peale kartulite koorimist ja poolitamist ning külma veega pesemist panin kartulid supitaldrikusse. Seejärel valasin nad üle toiduõliga – nii ikka normaalselt. Nüüd lisasin jämesoola, ürdisoola, jahvatatud pipra ja sinna peale veel nii küüslauguga kui ürdiga kartulimaitseainet (osad neist on soolased, seega tuleb soola panekul natuke vaadata seda asja – mina pole küll kunagi suutnud üle soolata ahjukartuleid). Kartulid olid seega pealtpoolt mõnusa kihiga kaetud – nüüd segasin kartuleid nii, et õli ja maitseained ühtlasemalt kartulite peal oleks.

Seejärel valasin pannile õli ja panin veel mingit margariinimoodi asja. Sinna peale valasin kartulid (koos kõigega, mis seal kausis oli – kindlasti on seal kausis ka vett, aga seda pole palju) pannile ja laotasin nad ühtlaselt ning panin neile veel võid peale/vahele. Ja kõige lõpuks raputasin sinna veel tilli (väga vähe ka peterselli) ja natuke lisaks ürtidega kartulimaitseainet. Võib ka soola panna (kindluse mõttes ;-)).

Ja siis see pannitäis ahju nii tund-pooleteiseks ~180 kraadi juurde. Enne valmimist on soovitav ahju kuumus ~10ks minutiks 200-250 kraadi peale keerata, siis saavad kartulid natuke värvi ka. Kui sel ajal on miski muu ahjus, siis selle suure kuumuse ajaks on soovitav muud asjad välja võtta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.