Ahven majoneesitäidisega

Ahven on väga maitsev kala. Tema tegemiseks on palju erinevaid variante ning võimalusi. Üks halb asi iga (eriti väiksemat sorti) kala juures on selle puhastamine – soomuse maha saamine on ilgelt tüütu tegevus. Kui ikka just fileerida ei ole plaanis kala, siis tuleb selle puhastamisega vaeva näha. Äiapapa õpetas meile ühte trikki ahvena küpsetamiseks – selle juures jääb soomuse eemaldamise vaev ära ja tulemus on ka päris mõnus.
Loe edasi “Ahven majoneesitäidisega”

Haug ahjupannil

Haugi talvel tegemise juures on üks suuremaid probleeme kindlasti värske haugi leidmine. Kes teab, millised need kalad turul/poes on. Seega enne haugi tegemist tuleb minna kalale 😉 Piisab ka, kui äi kalal käib. Talvel on kalastamine veel omaette elamus. Sedasi on täiesti kindel, et saab kasutada värsket haugi. Sellist ilusat – paarikikolst. Ja nagu mu äiapapa ütles – kevadine haug on väga hea ja mahlane.
Loe edasi “Haug ahjupannil”

Ahjuhani küpsetuskotis

Hani on üks korralik pidusöök ja selle tegemiseks on erinevaid võimalusi ning retsepte. Tavaliselt on hane ahjus küpsetamise juures väga tähtis hane kasta ja keerata. Aga see keeramine ei ole reaalsuses üldse mitte lihtne tegevus – kui hani kaalub ikka ~4 kilo, siis keeramise käigus võib paljugi huvitavat juhtuda. Seega sai sel Vabariigi aastapäeval mindud natuke teist teed – nimelt sai hane tehtus hoopis küpsetuskotis. Tulemus sai päris hea.
Kõrvale võib ahjukartuleid teha.
Loe edasi “Ahjuhani küpsetuskotis”

Ahjukartulid

Ahjukartulite tegemine on tavaliselt küllaltki aeganõudev protsess (ahjus 1-1,5 tundi), seega on neid mugav teha, kui ahjus miskit muud tehakse. Näiteks, kui ahjus hani küpseb, siis 1-1,5 tundi enne hane valmimist on paras moment ahju ka kartulid panna. Seda loomulikult, kui ahi mahutab mõlemad pannid/toidud korraga.

Ahjukartulite tegemiseks läheb vaja:

  • kartuleid
  • kindlasti soola – võib kasutada nii jämesoola, kui peensoola kui ka mingit “ürdisoola”.
  • pipart
  • tilli ja võib-olla ka peterselli
  • kartulimaitseaineid
  • õli ja/või muid rasvaineid

Loe edasi “Ahjukartulid”

Jänes ahjupotis

Potijänes

Jänest on võimalik teha mitmel erineval moel. Aga viimati tuli mule selline mõte, et marineeriks teist väheke enne ahju panemist.

Seega siis sai proovitud teha jänest sel korral sedapsi.
Tegelikult ma arvan, et tegemist oli hoopis küülikuga, aga see selleks – poest sai ostetud ja eks ta küülik oli. Aga jänes kõlab paremini, seega jääb ikka jänes asja nimeks.
Loe edasi “Jänes ahjupotis”