Ahjuhani küpsetuskotis

Hani on üks korralik pidusöök ja selle tegemiseks on erinevaid võimalusi ning retsepte. Tavaliselt on hane ahjus küpsetamise juures väga tähtis hane kasta ja keerata. Aga see keeramine ei ole reaalsuses üldse mitte lihtne tegevus – kui hani kaalub ikka ~4 kilo, siis keeramise käigus võib paljugi huvitavat juhtuda. Seega sai sel Vabariigi aastapäeval mindud natuke teist teed – nimelt sai hane tehtus hoopis küpsetuskotis. Tulemus sai päris hea.
Kõrvale võib ahjukartuleid teha.

Täidiseks kasutada hapukapsasegu:

Vaja läheb:

  • 500g hapukapsast
  • 1/2 tl jämesoola
  • 1/2 tl suhkurt
  • sörts jahvatatud pipart
  • 1 loorberileht

Kapsas tuleb segada soola, suhkru ja pipraga ning lisada loorberileht. Pannile panna õli, kuumutada  ja siis sinna sisse kapsas umbes pooleks tunniks. Kapsast tuleb segada selliselt, et ta ikka pruunistuks. Poole tunni möödudes tuleks kuumus kinni keerata ja lasta kapsal kuumas olla veel 5-10 minutit. Soola võb panna ka rohkem, aga siis peab hiljem hane seest vähem soolaseguga määrima. Kui kapsa valmimise käigus tundub, et tulemus sai liiga soolane (soola rohkem kui 1/2 tl), saab suhkruga tulemust parandada.

Edasi tuleb lasta kapsal natuke jahtuda ja siis segada sinna sisse:

  • 1 sl pohli – meie ostsime neid sellise pange sees, kus nad on “karges vees”
  • 3 küüslauguküünt (mul oli tilli marinaadis) – peeneks lõigutud
  • ~100 g kuivatatud ploomi.
  • natuke sedasama küüslaugu marinaadi õli
  • 1 imepisikese sidruniviilu mahl ja natuke sidrunikoort

Sellega on põhitäidis valmis.

Hani.

Sel korral sai ostetud 3,8 kg kaaluv sügavkülmutatud purakas.
Öeldakse, et 2kg külmutatud linnu kohta peab külmkapis 1 ööpäev sulama. Mina ostsin selle esmaspäeva õhtul ja neljapäeva lõuna paiku sai alustatud tegutsemist. Seega siis kaks ja pool ööpäeva sulamist – täiesti sulanud oli see lind kohe kindlasti.

Hanel tuleb kindlasti eemaldada kilekotiga kõhtu peidetud väärt kaup (koerad söövad ja kiidavad;-)). Lisaks võtsin mina ära ka kogu rasva, mis sinna jäetud oli – see tuleb vabalt käega kiskudes ära.

Siis tuleb hani külma veega ära pesta ja paberkäterätiga kuivatada. Kuna nende külmutatud hanede puhul eemaldatakse suled tavaliselt masinaga, siis võib juhtuda, et hanel on veel mõned suleotsad küljes (õnneks mitte nii palju, kui pardi puhul). Need saab pintsettidega sikutades kätte. Neid ei pea eemaldama, aga võiks.

Hani määrida kokku sellise seguga:

  • 2 teelusikat jämesoola
  • 1 teelusikas viie pipra segu (Santa Maria)
  • pool teelusikat jahimehesegu (Santa Maria)

Määrida nii seest (kui kapsas soolane, siis seest pole eriti vaja määrida) kui väljast. Kindlasti tuleb segu korralikult tiibade ja koibade vahele määrida.

Nüüd on ka hani ette valmistatud ja täidis olemas. Vahepeal on soovitav õunad ka ära pesta.

Edasi tuleb kapsasegu hane sisse toppida – kuna 500g jääb peale pruunistamist vähemaks oma koguselt, siis mahub sinna sisse vabalt veel 1 õun (kuueks lõigatuna ja süda välja võetud; koorida pole vaja). Seda auku, kust kõik see kupatus hane sisse läks, soovitatakse õmmelda, aga mina panin augu seitsme hambatikuga kinni ja käis küll. Mingeid jalgu ega tiibu ma kinni ei sidunud (seda on soovitav teha, kui hane ilma kotita teha).

Järgmisekt tuleb hani küpsetuskotti pista. Kotti soovitan võtta üks aste suurema, kui on hane kaal (3,8kg hane kohta võiks olla kott, mis on vähemalt 5-kilosele linnule ette nähtud). Mul kahjuks suurt kotti ei olnud, seega surusin hane 3-5kg koti sisse (natuke kitsas tundus tal see olemine seal, aga midagi hullu lõpptulemusena ei juhtunud). Kotti tuleb valada veel 0,5l vett (kui mahub, võib vett ka rohkem panna) ja pista sinna hane juurde veel 1 õun (kuueks sektoriks, süda eemaldatud). Seejärel koti suu kinni ja koti ülemisse osasse auk, et aur välja saaks. Hani kotis siis sedasi:

Ahi soojendada 180 kraadi juurde ja siis hani sisse. Küpsetuseks kulub ~3 tundi. Mul läks 3,5 tundi ja seda sai natuke palju (natuke kuiv oli see osa, mis veest väljas oli).

Kokkuvõttes saab tulemus selline natuke hapukas (eriti leem), aga muidu väga hea.

Pildiseeria valmimisest:

3 mõtet “Ahjuhani küpsetuskotis” kohta

  1. Merle sünnipäeva puhul sai uuesti tehtud seda hane ja siit mõned täiendavad näpunäited:
    1. 3,2 kg kaaluva hane korral piisab 2 tundi ja 45 minutit ahjus olemisest täiesti.
    2. Kui kasutada meresoola (“tavalise” jämesoola asemel), siis tuleb soola kogust suurendada.
    3. Sel korral ei olnud nii palju aega, et hapukapsast ise praadida, seega sai ostatud poest valmis praekapsas – selline magus-hapu. See annab hanele magusama meki. Ja selle sisse tuleb täidise tegemise ajal soola panna, sest selline kapsas on ikka tõesti magus-hapu.
    4. Suur küpsetuskott (5-8 kg linnu jaoks) on tõesti parem – kott ei jäänud hane naha külge kinni ega midagi ja vett mahub kotti rohkem.

    Aga igal juhul tuli väga hea hani ja külalised kiitsid!

  2. “2015. a Vabariigi Aastapäeva nimeline hani” õnnestus väga hästi.

    Kasutasin 3,2 kg külmutatud peast ostetud hane. Sulatasin 1 ööpäev. Küpsetasin 3 tundi 180 kraadi juures.
    Hane seest ei täitnud. Varasemad kogemused on näidanud, et hane sees moorinud õunu ja hapukapsaid ei soovi eriti keegi süüa. Küpsetasin siis palja hane.
    Muus osas järgisin õpetust (sool, pipar, jahimehe segu). Lisasin küpsetuskotti ca kolmveerand liitrit vett. Aga lisasin veele ühe juurviljapuljongi kuubiku. Tekkinud leem sobis juurdekeedetud metsikule riisile heaks ja vedelaks kastmeks (üleliigse rasva võtsin enne hanest välja).

    Kuna kasutasin suuremat küpsetuskotti (5-8 kg), siis panin koti selliselt, et hanega pealt kokku ei puutunud. Hani küpses pealt tumepruuniks ja krõbedaks. Ei kuivanud ära ja oli väga maitsev.

  3. Esimest korda kuulen, et rääkides subproduktidest mis hane sisse pakitud(kael muidugi välja arvatud) mainib keegi koeri. Sellest saab eriliselt maitsva pasteedi. See on pool hane väärtusest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga