Ahven majoneesitäidisega

Ahven on väga maitsev kala. Tema tegemiseks on palju erinevaid variante ning võimalusi. Üks halb asi iga (eriti väiksemat sorti) kala juures on selle puhastamine – soomuse maha saamine on ilgelt tüütu tegevus. Kui ikka just fileerida ei ole plaanis kala, siis tuleb selle puhastamisega vaeva näha. Äiapapa õpetas meile ühte trikki ahvena küpsetamiseks – selle juures jääb soomuse eemaldamise vaev ära ja tulemus on ka päris mõnus.

Enne veel, kui toidu valmisetamisega peale hakata, tuleb loomulikult kalal käia ja ahvenad kinni püüda. Sel korral käisin ise Peipsil saagi järel. Jääaugust püük on igati lahe tegevus ja saak sai päris hea. Ahjus küpsetamiseks valisin endale välja ilusamad kalad – ülejäänud läksid kaugele Läänemaalt suitsetamiseks (suitsetamisega hakkame siin tulevikus tegelema).

Ahvena tegemiseks majoneesitäidisega läheb siis vaja:

  • Ahvenaid – minul oli neid 9 tükki, kogukaaluga ~1kg
  • Soola
  • Kalamaitseainet (tilliga)
  • Sidrunipipart
  • Majoneesi (kasutasin lahjat laua majoneesi)
  • Tilli
  • Viie pipra segu
  • Suhkrut
  • Veerand sidruni mahl

Kalad tuleb puhastada  – kõige tähtsam antud toidu juures on sisikonna eemaldamine. Päid ega uimesid ära lõikuma ei pea, aga mina sel korral eemaldasin ka need – nii mahub pannile rohkem ahvenaid. Suuremate kalade korral soovitan lõigata kõhuõnnt suuremaks – väga paksu kala (mul oli üks 350 grammi kaaluv teiste seas) korral tuleks lõigata ka selja pealt lahti, muidu piisab, kui lõigata kõhuõõnt natuke pikemaks saba poole. Mõned küll ütlevad, et kala ei pesta, aga mina siiski pesin ja kuivatasin korralikult need ahvenad.

Edasi segada sool, sidrunipipar ja kalamaiteaine omavahel läbi ning hõõruda seda segu ahvenate sisse. Seejärel panna kalad kaussi ja külmkappi ööseks seisma. Mina jätkasin toidu valmistamist järgmisel lõunal.

Majoneesitäidisesse segada majonees, sool (sellega tuleb olla ettevaatlik, sest kalad on öö otsa maitsestunud soolaseguga), viie pipra segu, till (mul on sügavkülmikus värske külmitatud till), suhkur (sellega saab muuseas ka ülesoolamist pehmendada) ja veerandist sidrunist pigistatud mahl. Seda segu tuleb teha umbes nii palju, et ühe kala sisse panna ~1 teelusikatäis (suurema kala sisse läheb rohkem). Kui kaladele pead alles jätta, püsib täidis paremini kala sees, aga ka ilma peadeta saab maitse kätte.

Selle täidisega täita ahvenad ja laotada pannile fooliumi peale (fooliumi suur pluss on see, et pann jääb praktiliselt puhtaks ;-)). Seejärel katta ahvenad fooliumiga.

Ahi soojendada 200 kraadini ning seejärel tõsta kalad ahju. 20 minuti pärast eemaldata kalade pealt foolium ja panna nad 250 kraadi juurde ahju tagasi 10-15ks minutiks (peale seda võib lasta veel 1-2 minutit ahjus järelküpseda); kui kalad on väiksemad, siis pole nii kaua vaja küpsetada neid. Ja valmis see roog ongi!

Ah jaa – kui mõnel ahvenal on mari sees, siis seda pole mõtet minema visata, kuna see on igati kõlblik söögiks. Mina maitsestasin marja eelmisel õhtul sama seguga, millega ahvenadki ning panin enne ahju viskamist sinna sisse/peale sedasama majoneesisegu ja asetasin marja ka fooliumile kalade juurde (ei katnud fooliumiga). Ja nii see mari seal mõnusaks küpses. Tulemus oli nagu väikese kala mari ikka – päris hää.

Kogu valmimise tulemus piltides:

2 mõtet “Ahven majoneesitäidisega” kohta

  1. Tere, aitäh vahva retsepti eest! Tegin järgi ja ei kahetse…,) Väga maistev tuli… ainult nokkida tuleb palju taldiku peal,)

  2. Mu arust ka päris hää, saab kiiremini ka valmis, et ei pea päris ööd laskma liguneda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.