Jänes ahjupotis

Potijänes

Jänest on võimalik teha mitmel erineval moel. Aga viimati tuli mule selline mõte, et marineeriks teist väheke enne ahju panemist.

Seega siis sai proovitud teha jänest sel korral sedapsi.
Tegelikult ma arvan, et tegemist oli hoopis küülikuga, aga see selleks – poest sai ostetud ja eks ta küülik oli. Aga jänes kõlab paremini, seega jääb ikka jänes asja nimeks.

Vaja läheb:

  • 1 jänes (küülik) – poes on neid saada ja kaaluvad umbes 1,5 kg.
  • Erinevaid valmismarinaade (sel korral oli kasutusel: Santa Maria kanamarinaad ja universaalmarinaad ning lisatud sai ka üht naljakat marinaadi ning väheke Teriyaki marinaadi)
  • Väheke äädikat
  • Natuke Jahimehesegu (Santa Maria)
  • Pohli
  • Paar küüslauguküünt
  • Vett
  • Tegelikult võiks kasutada ka soola, aga ka ilma selleta tuleb hea

Alustada tuleb liha marineerimisest. Santa Maria marinaadide peal on kirjas, et liha peaks olema tund marinaadis, aga mina soovitan ikka pikemat marineerimist. Seega siis tuleks alustada eelmisel õhtul.

  1. Kõigepealt tuleb jänes parajateks tükkideks lõikuda. Võib teha erinevaid suurusi, aga mõistlik on lõikuda kogu jänes selliselt, et üks tükk sööja kohta. Seega tervest jänesest võiks saada 6-8 tükki.
  2. Nüüd tuleb laduda marineerimisnõusse (mina kasutasin sedasama klaasist ahjupotti, millega hiljem jänest valmistasin) üks kiht jänesetükke ja valada sinna peale ühe valmismarinaadi sisu (minu kasutatu oli ette nähtud 600g liha kohta).
  3. Seejärel laduda ülejäänud (teine kiht siis) jänese tükid ja valada need üle teise marinaadi sisuga.
  4. Nüüd (kuna marinaadid olid ette nähtud 1,2kg kohta, aga jänest oli mul ~1,5kg) valada sinna peale veel mingit marinaadi (mingi hapukas on lahe, aga võib olla ka muu – seda ei lähe palju siia) ja veel Teriyaki marinaadi natuke (annab väheke teravust, mida reaalselt tunda polegi).
  5. Edasi raputada siia peale (võib ka varem jänese tükke määrida) jahimehesegu.
  6. Äädikas on minu meelest üks väärt kaup, mis siis, et räägitakse õudusjutte liha kuivatamisest jms. Seega võtta lahjendamata äädikat ja valada seda sörtsuke kõige peale. Mina teen nii, et need valmismarinaadi pakiksesed võtan ja valan sinna natuke äädikat sisse ja “loputan” nii selle pakikese puhtamaks – nii ei lähe väärt marinaadi kaduma ja äädikas saab ka lisatud. Kui tundub (just nimelt “tundub”), et äädikat on vähe, siis võib tilgakese ka jänese tükkide peale valada.
  7. Nüüd on kõik see kupatus marineerimisnõus olemas ja ei miskit muud, kui vaja korralikult läbi segada (seega tegelikult ei oma tähtsust, mis järjekorras ja kuidas asju nõusse pannakse). Segatakse loomulikult kätega.
  8. Nõule kaan peale ja külmkappi ööseks marineerima!
  9. Järgmisel hommikul nõu külmkapist välja ja edasi tegutsema. Kui kasutada sama ahjupotti ka marineerimiseks, tuleb jänes potist eemaldada ja pott veega puhtaks pesta – seda üleliigset marinaadi vaja pole.
  10. Pannile valada mõistlikult õli ja pruunistada jänesetükke seal sees. Mitte mingit praadimist ega muud sellist pole vaja – lihtsalt natuke pruunistada. Soovitus – kui tuleb mitu pannitäit, siis enne uut pannitäit soovitan õli lisada. Mina ei lisanud ja teine pannitäis sai natuke pruunim – see ei vähendanud absoluutselt toidu väärtust.
  11. Seejärel tuleb laduda jänesetükid ahjupotti (mina kasutasin klaaspotti). Soovitan jälgida, et tükid jääksid ühtlase kihina.
  12. Nüüd tuleb lisada siia pohli. Sügiseti saab kasutada oma korjatud (turult ostetud ;-)) pohli või muudel aastaaegadel ka külmutatud või siis “karges vees” säilitatud pohli. Neid tuleb panna nii palju kui hea tundub. Mina panin ~4 teelusikatäit.
  13. Seejärel lisada sinna veel paar küüslauguküünt. Mina kasutan sellistel puhkudel marineeritud küüslauku.
  14. Nüüd valada potti vett nii umbes 2-3 cm põhjast (vaat milleks on klaaspott hea ;-)). Tähtis on, et see vesi ei kataks mitte mingil juhul kogu liha!
  15. Ja siis ahi sooja (180-200 kraadi) ja ahju! Küpseb see jänes seal ~poolteist tundi.

Mida selle hea roa kõrvale süüa?

Kuna mul oli selline mõnus ahjupott, kus oli ruumi ka, siis panin kartulid sinna juurde.
Selleks läheb vaja:

  • Kartulid
  • Kartulimaitseained
  • Sool
  • Pipar
  • Till

Kartulid koorida ja tükeldada nii, et tükid jääksid enam-vähem ühesuurused. Seejärel panna kartulid kaussi (nii valgub üleliigne vesi maha) – hea oleks, kui nad moodustaksid ühe kihi. Sinna kartulite peale puistata kartulimaitseaineid (seda “punast” või siis miskit muud – kasvõi kartuliglasuuri), soola, pipart, tilli ja võib ka peterselli panna.

Kui jänes on ~pool tundi küpsenud, siis tuleb pott välja võtta ja sinna lihatükkide peale need kartulid laduda ja pott ahju tagasi panna.
Kuna ahjupotil on kaan peal, siis pole mõtet loota, et kartulid selle tunni jooksul eriti pruunistuvad – aga head saavad nad siiski.

Tulemus on selline:

Kõrvale võib vabalt mingit toorsalatit pakkuda.

Üks mõte “Jänes ahjupotis” kohta

  1. Suurel Reedel (jänesepüha ikkagi ;-)) sai seda toitu uuesti tehtud.
    Sel korral kasutasin üht teist marinaadi (French Picnic nimeks) ja marinaadile sai lisatud veidike soola.
    Ahju pannes sai ka soola ja tilli jänesele peale raputatud.

    Vaatamata muutustele sai toit väga maitsev ja hää!

    Seega võib vabalt kasutada ka mõnd teist marinaadi jänese marineerimiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga